Case for hypotetisk jobbintervju – Amnesty

Case for hypotetisk jobbintervju – Amnesty

I dette innlegget skal jeg besvare en Case oppgave som vi har fått av vår forleser Marius Vetaas Thomassen. Jeg skal besvare en sak for et hypotetisk jobbintervju som rollen markedsføringsspesialist i Amnesty International Norge. Dette er kjempelærerikt og en utfordring som jeg har godt av. Videre kan det være aktuelt å dra inn filterbobler som vi lærte om i første del med Arne Krokan og andre viktige verktøy vi har lært i Digital markedsføring denne våren.

Oppgaven er delt inn i tre ulike deler som dekker a) Digitale kanaler og kundereisen, b) analyse av trafikk og til slutt c) søkemotoropptimalisering. For å kunne besvare dette caset så vil jeg bruke Amnesty sin nettside og deres sosiale kanaler.

Logo | Amnesty International Norge

Bilde lånt herifra

Amnesty og digitale kanaler

Starter innlegget med en setning fra deres hjemmeside «Amnesty bruker sosiale medier for å oppnå vårt overordnede strategiske mål: Økt gjennomslag fordi flere tar menneskerettighetsbrudd personlig og blir med i Amnesty International

De ulike kanalene de tar for seg er Facebook, Instagram. Twitter og Youtube. (Amnesty 2021), men det er på Instagram med hele 82.000 følgere at de når ut til flest. På denne kanalen deler de ut viktig informasjon og skaper et stort engasjement. De har i bioen sin «Avslører overgrep, påvirker myndighetene og samler verden». Jeg har selv lagt igjen mail adressen min slik at jeg kan få tilsendt ulike e-poster når det har skjedd endringer eller de ønsker min signatur til en kampanje eller skal de kjemper. De har en helt egen videreformidling og som leser syns jeg det er positivt at de gjør det på en så lettlest måte, og med så store overskrifter så fanker de blikket våres med engang. Det er tøffe og triste saker de kjemper, men det er derfor sosiale kanaler er så bra for at de kan nå ut til ennå fler og få et ennå større engasjement. Et annet pluss med Instagram er at man selv kan reposte sakene deres på sin egen profil, og igjen når man ut til enda flere.

Når du besøker de ulike kanalene så vil det bli synliggjort på deres bruk av digitale kanaler. Dette er en organisasjon som jobber med å spre budskap om menneskerettigheter og som jeg skrev lengre opp så jobber de med å kjempe for diskriminering, ytringsfrihet og overgrep.

Neste steg er å se på kundereisen til Amnesty og her ser vi hvordan de har en formidling av ulik urettferdighet siden de er en uavhengig organisasjon og har derfor muligheten til å formidle ting som er urettferdig i kampen mot brudd på menneskerettighetene.

  Kundereisen til Amnesty

For å se på kundereisen til Amnesty så vet vi at dette er verdens største menneskerettighetsorganisasjon som jobber med å gjøre verden til et bedre og tryggere sted. De starter først og fremst reisen med historiefortelling hvor de får vekket våres interesse og har med overskrifter som fanger oppmerksomheten vår. De får ingen støtte av staten og for å kunne realisere de ulike målene så er de helt avhengig av donering fra oss mennesker. Siden de ikke får støtte av staten så står Amnesty fritt til å kunne fortelle sannheten om maktmisbruk eller en hendelse. Du kan hjelpe Amnesty på flere ulike måter og her kommer en liste over hvordan:

  1. Vil du glede en person som gjør verden lysere? Gi Amnesty-lyset i gave eller regnbuearmbånd.
  2. SMS-Aktivist – Her så kan få SMS om de tre viktigste aksjonene som foregår og da blir du belastet med 15kr per aksjon. Dette er en superfin måte for å få folk til å engasjere seg mer samt at det ikke koster all verden.
  3. Bedrift – Siden Amnesty ikke mottar statsstøtte så er de avhengig av støtte fra privat sektor for at de kan fortsette med det gode arbeidet de gjør.
  4. En gave i ditt testament – Du kan velge å gi en del av arven din til Amnesty for å trygge arbeidet for menneskerettigheter. Du trenger ikke å ha en stor lommebok for å gi – du trenger bare et stort hjerte!

Når vi snakker om forbedringspotensialet er det alltid litt vanskelig å vite sikkert, men et forslag kunne vært om Amnesty valgte å vise mer av hva pengene faktisk har gått til, at de legger ut hvordan de kan ha reddet en person utefra en sak også får vi sett mer av de tilfelle på sosiale medier. Tror dette også kan bidra til økt donasjon og at de viser troverdighet ovenfor oss «medlemmene»

Det er også viktig å nevne at Amnesty på Instagram og Facebook poster nye saker og at dette vil hjelpe de med økonomien og at de i fremtiden kan poste mer av hva pengene går til.

Måling og analyse av trafikk

Google Analytic er et viktig verktøy å ta i bruk ettersom Amnesty jobber med å engasjere og spre ut informasjon til publikum, og på denne måten kan de analysere trafikken. Når de skal se på de ulike markedsføringstiltakene som gir best resultater så er det fint å konfigurere Analytics til nettsiden slik at de får en viss oversikt over hva slags innhold som gir størst engasjement. Den største inntektskilden vil i hovedsak være donasjoner og vil være det som kan være avgjørende for de målene som de har satt om de blir oppnådd, eller så kan de bruke analytics til å se hva de kan gjøre for å endre markedsføringskampanjer etc. Andre faktorer er antall klikk eller hva som gir mest delinger og det er viktig at Amnesty ser på alle faktorene når de snakker om å nå målene de har satt.

Fordelen med slike analyser er at Amnesty får målt hvor trafikken kommer ifra og da kan det være lurt å sjekke demografiske faktorer som hvor folk kommer fra eller hva slags aldersgruppe som er mest aktive til å dele eller være med på å donere f.eks. og på denne måten så vil Amnesty også kunne endre målene hvis de ser at det trengs forbedringer eller at de ønsker å nå ut til flere.

Hvor synlig er Amnesty i Google søk?

Amnesty er ganske synlig i søkemotoren Google og er en viktig ting for at vi skal kunne vite hvem de er. Når jeg søkte opp Amnesty så kom de frem med engang og viser seg å være på topp tre søk inne på Google. Videre kan man søke opp ord som menneskerettigheter og veldedig organisasjon og det er viktig for arbeidet til Amnesty at de ligger på topplisten. For Amnesty er det essensielt å ha søkeord som er relevante til hva de står inne for slik at det skal bli enklere for de å holde seg på topplisten. Ønsker du å bidra eller å hjelpe til i slike organisasjoner det ennå viktigere for Amnesty at de er synlige når man søker opp enkelte ord forbundet med menneskerettigheter.

Det vi vet per nå er at Amnesty ligger ikke og trumfer øverst og derfor vil det være lurt om Amnesty ville ha benyttet seg av Google Ads hvor de får muligheten til å sikre seg riktig målgruppe og treffe andre ulike plattformer. Dette vil igjen øke gevinsten for Amnesty og få inn ennå flere donasjoner i fremtiden.

Søkemotoroptimalisering (SEO)

Når vi skal snakke om SEO så vil det være essensielt viktig for Amnesty å sette søkelys på organiske søk i Google og at det vil være relevante og konkrete tiltak. Når man gjør dette så vil det ha en positiv effekt for Amnesty på Google. Det er dog ikke enkelt å ha gode organiske søk og derfor vil det være fint om man bruker enkle men konkrete nøkkelord på Google som vil være knyttet til deres arbeid. Men som nevnt over så ønsker man at Amnesty skal trumfe gjennom på Google og ligge øverst, derfor vil det være nyttig med indirekte søk som «overgrep», «menneskerettigheter», «Fattigdom» og lignende for at de skal dukke opp uten at du søker opp Amnesty direkte som et organisk søk. På denne måten vil vi kunne havne på hjemmesiden deres og kunne lese mer om hva Amnesty gjør, og hva slags arbeid de holder på med.

Under her kommer jeg med noen konkrete eksempler innenfor SEO som vil ha en positiv effekt på synligheten til Amnesty i organisk søk.

  • Ved å ta i bruk verktøy som Google Ads Keyword Planner eller Google Search så vil dette gjøre søkene mer effektive i organiske søk når Amnesty har benyttet seg av bedre søkeord. Dessuten er disse eid av Google og vil antageligvis gi Amnesty bedre treff på organisk søk.
  • Amnesty er flinke til å lage markedsføringskampanjer og derfor kan det være smart om de bruker ord som står i stil med hva kampanjen omhandler.
  • Amnesty bør kjenne sitt publikum og tenke etter hva slags ord de bruker når de skal søke etter ting som omhandlet arbeidet deres. Et lurt triks i boka er å gjennomføre ulike ord som kan virke aktuelle for Amnesty slik at de kan bruke de ordene i annonser for å få bedre treff i organisk søk. Kjenner du kunden så kan du komme kunden i forkjøpet, et lite typisk selgertriks i boka.
  • Pass på så det ikke kommer noen negative ord, dette er fordi man ikke ønsker at det skal dukke opp noe uforventet eller annet som vil kunne ødelegge for annonsen.

Ved at Amnesty tar i bruk tiltakene jeg kom med så kan det genere økt vekst. Google er jo verdens største marked og vi vet at de som skaper mest i omsetning er de som er størst på Google. Hvis Amnesty blir mer synlig på Google så vil det bety at de får fler betalende kunder og mest sannsynlig ønsker fler å donere penger til deres organisasjon. Økt relevant trafikk vil gi Amnesty en lønnsom vekst.

Konklusjon

Skal Amnesty lykkes med søkemotoroptimalisering så er det viktig at de fremover har en rask nettside samt mobilvennlig. Syns dog at Amnesty har fått til å være raske, men kanskje det går å bli ennå raskere? Videre er det viktig at de skriver innhold som svarer på deres innhold og hva intensjonen deres er ved søkene. Deretter må de sosiale kanalene brukes yppig slik at de får spredt historiene og annet innhold som de deler med omverden. Avslutningsvis kan vi se at Amnesty burde publisere artiklene de skriver inn på Google My Business og at de bruker andre Google-verktøy for å følge med på trafikken og deretter endre etter behov.

Det skal bli gøy å se videre i fremtiden om hvordan Amnesty videreutvikler seg 😊

Avslutning

Jeg er selv medlem av nyhetsbrevene til Amnesty og har bidratt til deres ulike aksjoner og kampanjer. Syns Amnesty gjør en god jobb og dette caset har vært lærerikt for meg. Det er også positivt at vi får muligheten til å jobbe med en slik case og ta med oss den erfaringen videre, og spesielt da vi får slike oppgaver når vi skal ut i arbeidslivet.

Ps: Ønsker du å engasjere deg i arbeidet til Amnesty så sjekk gjerne ut denne lenken og husk at en stemme gjør Amnesty sterkere.

people holding happy birthday banner

Bilde hentet fra Unsplash@carrier_lost

Kilder

https://amnesty.no/om-amnesty

https://ads.google.com/intl/no_no/home/tools/keyword-planner/

https://search.google.com/search-console/about

https://www.dikom.no/blogg/hvordan-komme-i-gang-med-sokemotoroptimalisering-seo

https://support.google.com/google-ads/answer/2453972/om-negative-s%C3%B8keord?hl=no

http://www.instagram.com/amnesty_Norge

http://www.facebook.com/amnestyNorge

https://amnesty.no/engasjer-deg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *